Bazylia pospolita Ocimum basilicum L.

Bazylia pospolita – Ocimum basilicum L.

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.)Jednoroczna roślina osiągająca 20 – 40 cm wysokości. Odznacza się mocnym balsamicznym zapachem. Łodyga gałęzista, wzniesiona, kanciasta. Liście jajowate, ząbkowane, do 3 cm długie. Bladoróżowe kwiaty zebrane na szczytach łodyg w nibyokółki. Kwitnie od lipca do września. W Polsce uprawia się bazylię od XVI w. Pochodzi z Azji Południowej.

Surowcem jest kwitnące ziele bazylii — Herba Basilici Zawiera dużo olejku lotnego, garbniki, saponiny oraz flawonoidy. Różne odmiany mogą różnić się składem olejków eterycznych.

Bazylia spożywana w potrawach lub jako napar ma działanie uspokajające, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, reguluje trawienie.

W Azji sadzi się ją w ogrodach dla odstraszenia mszyc. Dawniej bazylię wykorzystywano jako roślinę ozdobną. W wazonach ustawiano pachnące bazyliowe bukiety. W starożytności uznawano ją za roślinę magiczną. Spożywanie jej miało chronić przed ukąszeniami skorpionów i węży.

Mieszaniny bazylii i przytulił używano do farbowania materiałów bawełnianych na kolor pąsowy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, B, Działanie uspokajające, Pobudzający wydzielanie soku zoładkowego, Ziele. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.