Biedrzeniec anyż – Pimpinella anisum L.

Biedrzeniec anyż (anyż, anyżek) (Pimpinella anisum L.)Biedrzeniec anyż – Pimpinella anisum L.
Jednoroczna roślina osiągająca 50 cm. Łodyga u góry rozgałęziona, krótko owłosiona. Dolne liście nerkowate, środkowe 3-3-sieczne o jajowatych odcinkach wcinano – ząbkowane, na długich ogonkach. Górne liście 2 — 3 krotnie pierzastosieczne, o lancetowatych odcinkach. Najwyższe liście 3-dzielne lub niepodzielone, siedzące. Kwiaty zebrane są w baldachy 6—10 szypułkowe. Kwitnie w lipcu. Owocami są rozłupnie. Pochodzi z Iranu. Dawniej był uprawiany w Polsce. Obecnie sprowadzany jest z krajów, gdzie klimat jest odpowiedniejszy dla tej rośliny (Francja, Bułgaria, Rosja).

Właściwości lecznicze mają owoce anyżu — Fructus Anin. Są one także przyprawą kuchenną. Zawierają olejek lotny, metylochawikol, aldehyd anyżowy, tłuszcze, białka, cukry i węglowodany.

Wywar z owoców najczęściej stosowany jest dla niemowląt jako środek wiatropędny i wykrztuśny. Także dla dorosłych poleca się przy bólach brzucha związanych z wzdęciem, zaparciem i rozszerzeniem okrężnicy przez gazy. Anyż pobudza laktację. Mleko matki, która pije wywar z owoców anyżu ma także właściwości wiatropędne i rozkurczowe. Krople anyżowe są środkiem uśmierzającym suchy kaszel np. przy kokluszu.

Wywar z owoców: 3 – 9 g owoców zalać szklanką wody i trzymać pod przykryciem przez 10 – 15 min. Dorośli mogą pić 3 razy dziennie po pół szklanki, dzieci — kilka razy dziennie po łyżeczce.

Olejek anyżowy stosowany zewnętrznie zabija świerzbowce i wszy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, B, Dolegliwości żołądkowe, Kaszel, Koklusz, Owoce. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.