Czeremcha zwyczajna – Padus avium Mili.

Czeremcha zwyczajna – Padus avium Mili. (śliwa kocicierpka, trzemcha)
 
Drzewo, lub krzew do 8 m wysokości o czarno-szarej korze i gęstej koronie. Liście odwrotnie jajowate, zaostrzone od 3 do 10 cm długie, ostro piłkowane. Liście po roztarciu mają silny migdałowy zapach. W maju rozwijają się białe kwiaty o odurzającym aromacie zebrane w zwisające grona. Owocem jest niewielki, czarny pestkowiec. Czeremcha występuje w wilgotnych nadrzecznych lasach, często sadzona jest koło domów.
 
Surowcem zielarskim jest owoc czeremchy Fructus Pruni padi. Owoce zawierają glikozyd cyjanowodorowy, garbniki, cukry i kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy).
 
Dojrzałe świeże lub suszone owoce są dobrym środkiem przeciw biegunce. Działają też wzmacniająco na pracę żołądka. W medycynie ludowej stosuje się napar kwiatów czeremchy do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek. Nalewki z kory czeremchy używa się jako środka przeciw chorobom reumatycznym, kaszlu i przeziębieniach. Liście czeremchy poleca się przykładać na wrzody. Owoce czeremchy mają także własności moczopędne. Z kwiatów produkuje się wodę kwiatową. Z kory otrzymuje się zielony i brunatny barwnik. Sokiem z owoców można barwić napary i wina. Mocno prażone owoce czeremchy dodawano do mąki, z której pieczono chleb dla wojska. Chleb taki dawał uczucie sytości. W związku z tym owoce czeremchy mogą mieć zastosowanie w uśmierzaniu łaknienia przy stosowaniu diety odchudzającej. Z owoców czeremchy można robić kisiele, nadzienie do pierogów.
 
Wszystkie części rośliny za wyjątkiem owoców spożyte w większej ilości są trujące.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Biegunka, C, Dolegliwości żołądkowe, Kora, Kwiaty, Liście, Moczopędny, Owoce, Owrzodzenie, Reumatyzm, Zapalenie spojówek. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.