Dynia zwyczajna Cucurbita pepo L. (baniowe pestki, korbal).
W wielu odmianach uprawiana w Polsce. Roślina jednoroczna o dużych owocach, które osiągają ponad 40 cm średnicy. Dynia ma długie, pełzające łodygi o ostro klapowanych liściach. Jest rośliną rozdzielnopłciową. Pochodzi z Ameryki Północnej.
Surowcem zielarskim są świeże nasiona pozbawiane łupiny nasiennej – Semen Cucurbitae recens. Nasiona dyni zawierają trójterpeny, znaczne ilości oleju, fitynę i glikozyd. Ponadto liczne związki mineralne: potasu, wapnia, żelaza, miedzi, kobaltu i witaminy B1, B2, B3, C, E, PP oraz prowitaminę A.
Nasiona dyni są stosowanym od bardzo dawna lekiem przeciwko robakom przewodu pokarmowego. Zawartość substancji czynnych w nasionach nie jest zbyt wysoka, toteż dla uzyskania pożądanych efektów należy użyć kilku garści nasion. Dawki tego leku mogą być duże nawet u dzieci, ponieważ nasiona dyni są zupełnie nietoksyczne dla ludzi. Suszone nasiona dyni są dobrą odżywką ze względu na zawartość tłuszczu, substancji mineralnych i witamin, nie mają jednak własności leczniczych.