Fasola zwyczajna – Phaseolus vulgarios

Fasola zwyczajna – Phaseolus vulgarios

Jednoroczna roślina o wijącej się, bardzo długiej, krótko owłosionej łodydze, o liściach długoogonkowych, trójlistkowych do 15 cm długości. Kwiaty są grzbieciste, białe, żółtawe, niekiedy lila, zebrane w grona. Nasiona zamknięte w zwisających strąkach. Fasola jest popularną rośliną uprawną. Pochodzi z Ameryki Płd.

Surowcem zielarskim jest owocnia fasoli (łupina) — Pericarpum Phaseoli. Zawiera bowiem trójterpeny, aminokwasy, choline, trygonelinę, alantoinę, cukry, flawonoidy (kwercituron), kwasy organiczne i witaminę E.

W lecznictwie ludowym napar ze strąków fasoli zalecany bywa przy leczeniu cukrzycy. Owocnia jej obniża nieco poziom cukru we krwi. Natomiast odwar ze strąków ma zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu oraz jako środek moczopędny przy chorobach nerek i kamicy nerkowej.

Wyciąg na zimno: 20—30 g łupin zalać na 8 godzin 2 szklankami zimnej wody. Pić po pół szklanki 3 razy dziennie.
Nasiona fasoli należą do najwartościowszych roślinnych produktów spożywczych. Zawierają prawie wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego odżywiania się, m.in. bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, węglowodany i tłuszcze oraz duże witamin: prowitaminę A, a także Bi, Bs, B», C, E, PP. Niedojrzałe strąki spożywane są jako jarzyna. Nasiona to podstawa popularnej zupy fasolowej i wielu coraz powszechniejszych konserw.
Bardzo prosta w przygotowaniu jest maseczka kosmetyczna z gotowanych nasion fasoli, soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, F. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.