Głóg – Crataegus

Głóg duszyjkowy – Crataegus oxyacantha
Głóg jednoszyjkowy – Crataegus monogyna

Rośliny krzewiaste lub drzewka z rodziny różowatych, do 3 – 5 rn wysokości. Klapowane liście z wierzchu ciemnozielone, pod spodem nieco jaśniejsze Głóg dwuszyjkowy ma większość liści 3-klapowych, podczas gdy jednoszyjkowy 5 do 7-klapowe. Białe kwiaty zebrane w wielokwiatowe groniaste kwiatostany. Owoc jest czerwony, kulisty z pestkami w środku. Występuje w obrzeżach lasów, na zboczaeh, w widnych zaroślach, na miedzach, często hodowany w parkach jako roślina dekoracyjna.

Surowiec: Kwiatostan z kilkoma liśćmi (Infloresccntia Crataegi), kwiat (Flos Crataegi), tak więc pora zbioru dla zielarzy to maj lub czerwiec oraz owoc (Fructus Crataegi). Z obu gatunków uzyskuje się równie wartościowy surowiec. O ile kwiaty zawierają flawonoidy, rutzyd, związki kumarynowe, fenolokwasy, kwasy tróiterpenowe i garbniki, to owoce obok tychże mają cukry, glikozydy, kartenoidy i bardzo dużo witaminy C.

Głóg jest znakomitym lekarstwem na serce dla osób starszych. Preparaty z głogu rozszerzają naczynia wieńcowe, zwiększają przepływ krwi, poprawiają dotlenienie mięśnia sercowego. Stosuje się je również przy arytmii, niedotlenieniu mózgu, zaburzeniach krążenia krwi, objawach dusznicowych przy nadciśnieniu, zawrotach i bólach głowy oraz ogólnym przemęczeniu. Innymi słowy – jeśli relaks, to z głogiem. Lekarstwo osób starszych – leczy bowiem i zapobiega twardnieniu naczyń krwionośnych mózgu i naczyń krwionośnych. Głóg uspokaja i obniża ciśnienie krwi.

Odwar: łyżkę sproszkowanych kwiatów lub kwiatostanów zalewamy szklanką ciepłej wody i podgrzewamy przez pół godziny, nie doprowadzając do wrzenia. Odcedzić i pić 2 razy dziennie po pół szklanki Przed rozpoczęciem kuracji należy porozumieć się z lekarzem.
Owoce głogu można dodawać do dżemów, przecierów, galaretek, kisieli, win i nalewek {patrz: „Zielarz radzi").

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Arytmia, G, Nadciśnienie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.