Gorczyca czarna – Brassica nigra

Gorczyca czarna – Brassica nigra (czarna kapusta).

Jednoroczna roślina rosnąca do wysokości 50 – 100 cm z łodygą wzniesioną, na dole owłosioną. Liście dolne lirowate, ogonkowe, wcinane lub ząbkowane, górne lancetowate, całobrzegie. Miododajne, złocisto-żółte kwiaty rozkwitają od czerwca do września. Owocem jest krótka łuszczyna (1 – 2 cm długości) z cienkim dziobkiem, przylegająca do osi kwiatostanu. Dojrzale nasiona mają kolor brązowy lub czarny.
Surowiec leczniczy stanowią nasiona (Semen Sinapis nigrae). Zawierają one dużo oleju, glikozyd – synigrynę, która rozpada się po zmiażdżeniu nasion na glukozę, kwaśny siarczan potasu oraz izosiarkocyjanian alilowy, który jest głównym składnikiem olejku gorczycznego.
Utarte z wodą nasiona gorczycy czarnej stosuje się w postaci rozgrzewających okładów przy bólach gośćcowych, zapaleniach korzonków nerwowych rdzenia, w postaci kataplazmów przy bólach mięśni i ścięgien, a niekiedy i w odoskrzelowym zapaleniu płuc i zapaleniu opłucnej.
Kataplazmy (gorczycznlkl) znasion: 100g sproszkowanych nasion utrzeć z letnią wodą na miazgę, przenieść na lniane płótno i przyłożyć na bolesne miejsce na ok. 10 min. Nie należy przetrzymywać kataplazmu dłużej, by nie dopuścić do porażenia skóry. Z gorczycy czarnej przyrządza się szczególnie ostrą musztardę. (Patrz — „Zielarz radzi").

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, G. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.