Goryczka żółta – Gentiana lutea

Goryczka żółta – Gentiana lutea

Wieloletnia roślina zielna od 45 do 100 cm wysokości, o bardzo grubym i długim kłączu. Liście duże (do 30 cm), rozetowe, skórzaste, szerokoeliptyczne, -niebieskawozielone z 7 nerwami. Kwiaty okazałe, żółte, usadowione w kątach liści łodygowych. Owocem jest torebka..W Polsce dziko rośnie na wysokogórskich halach w Tatrach. Występuje u nas 21 gatunków goryczek, wszystkie są pod ochroną gatunkową.

Dla celów zielarskich jest uprawiana. Surowcem farmaceutycznym jest korzeń rośliny kilkuletniej (Radix Gentianae). Zawiera glukozydy o bardzo gorzkim smaku oraz kilka alkaloidów. Stosowany jest przy przewlekłych nieżytach żołądka, braku apetytu oraz przy niedostatecznym wydzielaniu kwasu żołądkowego i zaburzeniach jelitowych. We wszystkich przypadkach zaleca się stosować goryczkę w mieszance z innymi ziołami o tym samym działaniu.

Napar: 5 g sproszkowanego korzenia zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem 10 min. Pić 1 – 2 łyżki na 30 minut przed jedzeniem. Sproszkowany korzeń (0,5 – 1 g) zażywać z miodem lub z wodą 2 – 3 razy dziennie.

Korzeń goryczki jest wykorzystywany jako przyprawa do piwa, wódek i likierów. Barwnik zawarty w korzeniu barwi tkaniny i skórę na niebieska.

Ten wpis został opublikowany w kategorii G. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.