Jarzębina – Sorbus aucuparia

Jarzębina – Sorbus aucuparia (jarząb pospolity, jarząbek).

Drzewo o jasnej korze dorastające do 20 m wysokości. Liście nieparzysto-pierzastodzielne o 11-13 listkach lancetowatych, ząbkowanych. Białe kwiaty zebrane są w podbaldachy. Owoc kulisty do 1 cm średnicy, szkarłatny, typu jabłka. Pospolita zarówno w górach, jak i na niżu. Rośnie w lasach mieszanych i liściastych, często sadzona w parkach i wzdłuż dróg.
 
Surowcem leczniczym są owoce (Fructus Sorbi). Zawierają kwasy organiczne, karotenoidy, substancje gorzkie, pektyny, garbniki, sorbit i dużo węglowodanów. Owce zbierać należy późną jesienią po pierwszych przymrozkach. Nie przemrożone mają właściwości toksyczne.
 
Dobry środek moczopędny przy kamicy nerkowej, poprawia też obwodowe, krążenie krwi, np. przy żylakach odbytu. Bardzo wskazany jest dla osób cierpiących na przewlekłe nieżyty żołądka i niestrawność, niedomogę wątroby i utrudniony przepływ żółci do dwunastnicy, podrażnienie pęcherzyka żółciowego. Pomocniczo stosuje się przy kamicy żółciowej i długotrwałych biegunkach zwłaszcza u osób starszych. Owoce są bogatym źródłem witaminy C.
 
W medycynie ludowej jarzębina uważana jest za środek wzmacniający pracę serca.
 
Odwar: łyżkę utłuczonych w moździerzu suchych owoców zalać 1,5 szklanki wrzątku, trzymać na ogniu 30 min. Pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie.
Napar z kwiatów jarzębiny działa rozwalniająco i moczopędnie.
 
Z przemrożonych owoców jarzębiny można sporządzać soki, konfitury, kompoty i powidła. Smaczne i zdrowe są dżemy z jabłkami lub z gruszkami.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Biegunka, J, Kamica nerkowa, Kamica żółciowa, Moczopędny, Nieżyt żołądka, Owoce. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.