Kalina koralowa – Viburnum opulus

Kalina koralowa – Viburnum opulus

Kalina koralowa (Viburnum opulus L.)Krzew dorastający do 4 m wysokości. Młode gałązki gładkie, o barwie zielonawej, stare pokryte są szarą korą. Pączki są osłonięte łuskami koloru brązowego. Liście szerokojajowate o średnicy 5 – 8 cm, naprzeciwległe, 3 – 5 dłoniastoklapowe. Brzeg liścia ząbkowany, górna powierzchnia ciemnozielona, natomiast dolna szarozielona i wzdłuż nerwów słabo owłosiona. Białe kwiaty zebrane są w baldachokształtne kwiatostany o średnicy do 10 cm. Owoce to okrągłe, szkarłatnoczerwone, soczyste pestkowce z nasieniem. Występuje najczęściej w lasach wilgotnych i na zrębach leśnych. W Tatrach kalina hordowina.

Surowcem zielarskim jest kora (Cortex Viburni opuli). Korę zbiera się wczesną wiosną (marzec, kwiecień) z drobnych gałązek. Suszyć rozłożoną cienką warstwą na słońcu.
W medycynie ludowej używane są także kwiaty i owoce. Owoce należy zbierać po dojrzeniu. Roślina podlega ochronie. Do zbioru surowca na stanowiskach naturalnych konieczne jest zezwolenie.

Kora stosowana jest jako środek przeciwskurczowy, działa rozkurczająco na mięśnie macicy. Napar z kory pije się przy bolesnym miesiączkowaniu, skurczach macicy i skłonnościach do przedwczesnych porodów i poronień (tylko w porozumieniu z lekarzem).
Tamuje krwotoki i działa uspokajająco, poleca się ją kobietom w okresie klimakterium. Owoce kaliny zawierają cukier inwertowany, gorzką substancję – wiburninę, garbniki, kwas askorbinowy i izowalerianowy. Owoce zwiększają diurezę i wzmacniają mięsień sercowy.

Medycyna ludowa sok i wywar z owoców zmieszany z miodem zaleca przy przeziębieniach, kaszlu i krwotokach wewnętrznych i z nosa. Owoce z cukrem stosuje się przy nadciśnieniu oraz astmie bronchitowej. Przy owrzodzeniach zewnętrznych skuteczny jest 10 – 20% wodny roztwór soku z owoców.

Napar: pół łyżeczki suszonych owoców na szklanicę wody. Pić 1- 2 łyżki 2 – 4 razy dziennie.

Odwar: 2 łyżki kory zalać szklanką wrzątku, utrzymywać przez 30 min. w stanie łagodnego wrzenia, przecedzić. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki.

Nalewka : zalać szklankę umytych owoców 2 szklankami 70% spirytusu. Pić 20 – 50 kropli 3 razy dziennie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Astma, Bolesne miesiączkowanie, Diureza, K, Kaszel, Klimakterium, Kora, Krwotok wewnętrzny, Kwiaty, Nadciśnienie, Owoce, Owrzodzenie, Przeciwskurczowy, Przeziębienie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.