Karczoch zwyczajny – Cynara scolymus

Karczoch zwyczajny – Cynara scolymus (arciok, karciof, karciok, karczof)

Karczoch zwyczajny - Cynara scolymusBylina do 1 m wysokości o długim korzeniu palowym. Liście podobne do liści ostu. Łodyga słabo rozgałęziona. Liście duże, pierzastodzielne, czasem z kolcami, zielone lub szarawozielone. Niebieskie kwiaty zebrane w duży kulisty koszyczek. Owocem jest duża niełupka, szara, czarno marmurkowana.
Uprawiany, w krajach śródziemnomorskich. U nas uprawiany amatorsko dla wartości smakowych nierozwiniętych koszyczków. Rozmnaża się z nasion lub z odrostów.

Surowcem zielarskim jest ziele (Herba Cynarae scolymi), część nadziemna zebrana przed kwitnięciem. Zawiera cynarynę, flawonoidy, trójterpeny, związki śluzowe, pektyny, garbniki, kwasy organiczne oraz sole mineralne.

Napary z karczocha stosuje się przy schorzeniach wątroby, zwiększa bowiem wytwarzanie żółci i działa ochronnie na miąższ wątroby. Zalecany więc przy żółtaczce, kamicy żółciowej, zastoju żółci i atonii pęcherzyka żółciowego oraz postępującej marskości wątroby. Ponadto przy zmniejszonej tolerancji przyjmowania różnych pokarmów, utrudnionym trawieniu i przyswajaniu składników pokarmowych.

Spożywa się mięsiste dno niedojrzałego kwiatostanu z osadzonymi na nim mięsistymi nasadami listków okrywowych koszyczka. Zawiera witaminę C, B1, B2, karoten, inulinę, białko i węglowodany.

Delikatny miąższ karczocha ma bardzo przyjemny smak i dużą wartość dietetyczną. Dzięki zawartości cynaryny wpływa korzystnie na ludzi starszych i chorych na stwardnienie tętnic (poprawia samopoczucie i obniża poziom cholesterolu).

Z surowych i konserwowanych karczochów przyrządza się sałatkę, gotowane jada się z sosami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Choroba wątroby, K, Kamica żółciowa, Niestrawność, Ziele, Żółtaczka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.