Kolendra siewna – Coriundrum sativum

Kolendra siewna – Coriundrum sativum ( kolender ogrodowy, polski pieprz, kłopownik).

Jednoroczna roślina wyrastająca do 1 m wysokości z cienkim, wrzecionowatym korzeniem. Łodyga naga. prosta. Liście dolne bardziej zaokrąglone na długich ogonkach, górne – pierzastowrębne, a najwyższe – podwójnie i potrójnie pierzastodzielne. Kwiaty drobne, 5-krotne, białe lub różowe, rzadziej kremowe, zebrane w baldachy Owocem jest rozłupnia kulista lub nieco wydłużona z wyraźnymi falistymi żeberkami, naga, dojrzewające od sierpnia do początku września.

Rośnie dziko w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji Mniejszej. Uprawiana na całym świecie. Wymaga stanowisk nasłonecznionych i osłoniętych. Nie znosi gleb podmokłych, zimnych i kwaśnych. Najlepiej udaje się po roślinach okopowych i motylkowych. Rozmnaża się przez nasiona.

Surowcem zielarskim jest owoc (Fructus Coriandri), Dojrzałe owoce są żółtobrunatne. Zbioru dokonujemy podobnie jak zbioru kminku, nie należy go opóźniać ponieważ nasiona łatwo się wysypują Roztarte mają intensywny korzenny zapach i smak. Zawiera ok. l % olejku lotnego.

Zaleca się kolendrę przede wszystkim w schorzeniach przewodu pokarmowego: nieżyty żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, biegunki i wzdęcia oraz uczucia „pełności" Reguluje wzrost flory bakteryjnej jelit, znosi stany skurczowe przewodu pokarmowego oraz wzmaga ruch jelit.

Razem z kwiatami kocanki piaskowej, liśćmi koniczyny i mięty stanowi składnik herbatki żółciopędnej, a także przeczyszczającej i przeciw żylakom odbytu. Zewnętrznie stosuje się jako składnik do nacierania przy gośćcu i bólach stawów.

Znakomita przyprawa kuchenna.

Odwar: łyżeczkę owoców zalać szklanką wody o temp. pokojowej, wymieszać. Pod przykryciem ogrzewać przez 30 min., nie dopuszczać do wrzenia. Przecedzić, pić 3 razy dziennie po pół szklanki.

Napar: 10 – 20 g owoców na litr wody. Pić po pół szklanki przed posiłkami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Biegunka, K, Nieżyt żołądka, Owoce. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.