Koper ogrodowy Anethum graveolens L.

Koper ogrodowy – Anethum graveolens
Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.)Roślina jednoroczna o silnym aromacie korzennym, sinawozielona, z białawym, wrzecionowatym korzeniem. Łodyga pojedyncza, dęta, wzniesiona, górą rozgałęziona, do 150 cm wysokości. Liście w zarysie jajowate, potrójnie pierzaste, o odcinkach nitkowatych lub szczecinkowatych, z woskowym nalotem. Kwiaty żółte, 5-krotne, zebrane w baldach złożony. Powszechnie uprawiany, łatwo dziczeje. Sieje się koper od kwietnia do maja, często rozprzestrzenia się z samosiewu.

Surowcem zielarskim są świeże liście (Folium Anethi), kwitnące ziele (Herba Anethi) i owoce (Fructus seu Semina). Dla pozyskania owoców rośliny kosi się, gdy większość baldachów jest dojrzała, wiąże w snopki idosusza na polu. Potem się młóci, dosusza i czyści. Liście i łodygi zawierają witaminy C, B1 B2, PP i karoten ponadto flawonoidy oraz duże ilości soli mineralnych i olejku lotnego.

Owoce kopru stosuje się jako środek żołądkowy, pobudzający i przeczyszczający. Podaje się przy niestrawności, wzdęciach, skurczach jelit. Napar ze zmiażdżonych owoców należy pić przy krztuścu. dychawicy oskrzelowej i czkawce. Można też płukać naparem lub roztworem olejku koprowego jamę ustną łub gardło. Napar z ziela w połączeniu z bromkiem sodu używany jest przy nadciśnieniu. Sproszkowane suche ziele lub napar z owoców zalecane są dla poprawienia apetytu, jako środek moczopędny. Skuteczne są okłady z naparu przy zapalnych chorobach oczu i owrzodzeniach skóry.

Koper wchodzi w skład mieszanki Pektosan oraz syropu przeczyszczającego Rhelax. Znakomita przyprawa kuchenna.

Napar: 1- 2 łyżeczki owoców kopru, dobrze rozgniecionych na litr wrzątku. Pić 2 – 3 razy dziennie po pół szklanki po jedzeniu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Apetyt, Choroby oczu, Dolegliwości żołądkowe, K, Liście, Moczopędny, Niestrawność, Owoce, Owrzodzenie, Przeciwskurczowy, Ziele. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.