Koper włoski – Foeniculum vulgare Mill.

Koper włoski – Foeniculum vulgare Mill. (fenkuł, koperek, anyżek osładziec, fenkol).

.(Foeniculum vulgare Mill.)"]Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki[5].(Foeniculum vulgare Mill.)Roślina dwuletnia z korzeniem wrzecionowatym. Łodyga do 2 m wysokości z modrym nalotem, obła, drobnożeberkowata, silnie rozgałęziona. Liście 3 – krotnie pierzastosieczne, o odcinkach nitkowatych, delikatne, podobne do liści kopru ogrodowego. Kwiaty drobne, 5-krotne, jasnożółte, zebrane w duże baldachy. Owocem jest zielonoszara, żebrowana, wydłużona rozłupnia. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, gdzie jest uprawiany jako warzywo. Rozmnażany jest wyłącznie z nasion sianych najlepiej wprost do gruntu wczesną wiosną (kwiecień, maj).

Surowcem zielarskim jest owoc (Fructus Foeniculi). Rośliny kosi się, gdy większość baldach jest dojrzała, wiąże w snopki i suszy się na polu. Po młóceniu dosuszyć i oczyścić.

Zawierają węglowodany, związki białkowe, olej tłusty, olejek lotny.

Dobry środek wykrztuśny i wiatropędny, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa też moczo- i mlekopędnie. Dezynfekuje drogi oddechowe i przewód pokarmowy, stosowany przy zaburzeniach trawiennych, bólach żołądka, jelit, wzdęciach, biegunkach. Zewnętrznie – w postaci płukań naparem przy zapaleniach gardła i jamy ustnej. Odwary poleca się przy kamicy żółciowej i moczanowej.

Jest składnikiem mieszanek ziołowych: Pektosan i Neopektosan, wyciąg zaś — Sirupus Pini Compositus, olejek – kropli Elixir Glycyrhizae.

Napar: łyżkę stołową owoców zalać szklanką wrzątku, przykryć na 20 min., odcedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie po szklance.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Biegunka, Dolegliwości żołądkowe, K, Kamica żółciowa, Moczopędny, Owoce, Pobudzający wydzielanie soku zoładkowego. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.