Kruszyna pospolita – Frangula alnus Mill.

Kruszyna pospolita (Frangula alnus Mill.) Kruszyna pospolita – Frangula alnus (szakłak kruszyna, kruszczyna, kruszewina, troszczyna, wilczyna).
Jest to krzew wyrastający do 5 m., silnie rozgałęziony Korę ma brunatnoszarą z charkterystycznymi szarobiałymi przetchlinkami. liście gładkie, eliptyczne, całobrzegie, ułożone skrętolegle. Kwiaty niepozorne zielone, osadzone pojedyncze lub po kilka w kątach liści. Owocom są jagody, początkowo zielone, potem – czerwone, po dojrzeniu czarne. Zaczynają dojrzewać pod koniec sierpnia.

Występuje w lasach i zaroślach na glebach dostatecznie wilgotnych lub nawet podmokłych, często obok olchy.

Surowcem zielarskim jest kora (Cortex Frangulae) i owoc (Fructus Frangulae). Zawierają mieszaninę heterozydów antrachinonowych, wolne antrachinony i antrony, flawonoidy i garbniki, wskutek tego działają przeczyszczająco i żółciopędnie.
Korę zbiera się wczesną wiosną, w czasie kiedy można ją łatwo zdjąć z gałęzi. Odcina się gałęzie młode. bez mchu i tnie na kawałki Każdy kawałek nacina się wzdłuż i zdejmuje korę, która przybiera kształt rurki. Owoce zbiera się ręcznie, gdy dojrzeją. Korę suszy się w suszarniach naturalnych, owoce w ogrzewanych w temperaturze 60 stopni C. Owoce powinny być bez szypułek, o naturalnej barwie, bez przypaleń. Przed zbiorem należy uzyskać pozwolenie, bowiem kruszyna podlega ochronie.

Korę stosuje się przy uporczywych zaparciach, Jak również (łącznie z owocami) przy chorobach wątroby, woreczka żółciowego i śledziony. Ze względu na wspomagające działanie kora i owoce są składnikiem gotowych mieszanek (Cholagoga II). W lecznictwie ludowym odwar z nich stosowano przeciw świerzbowi.

Odwar z kory: łyżkę kory zalać szklanką wody, gotować 15 min., odcedzić. Pić 2 – 3 razy dziennie po pół szklanki.
Odwar i owoców: pół łyżki owoców zalać szklanka wody, gotować 15 min. Odcedzić, pić 1 – 2 łyżki na przeczyszczenie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Choroba wątroby, K, Kora, Owoce, Świerzb, Zaparcia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>