Malwa czarna – Althaea rosea cav. var. nigra

Malwa czarna – Althaea rosea cav. var. nigra (topolówka wysoka, prawoślaz ogrodowy, ślaz czarny, rajska róża, czarna róża).
Malwa czarna (Alcea rosea var. nigra)Roślina dwu- lub wieloletnia, posiadająca prosta palowy korzeń. W pierwszym roku wegetacji wytwarza rozetę składającą się z dużych, ogonkowych, okrągłych liści. W drugim roku a także w następnych łatach z rozety wyrasta jeden lub kilka prostych, nie rozgałęzionych pędów kwiatowych, do 2 – 3 m wysokich. Liście odziomkowe 5 – 7 wrębne, jasnozielone, lekko pomarszczone. Liście łodygowe mniejsze. W kątach liści wyrastają pojedyncze lub podwójne — poczwórne kwiaty.
W Polsce malwa uprawiana jest jako roślina ozdobna i lecznicza. Plantacje powstają z siewu nasion do gruntu lub rzadziej z siewu na rozsadnik (kwiecień lub lipiec), Rozsadę wysadza się na miejsca stałe w końcu maja lub na początku września.

Surowcem zielarskim jest kwiat malwy (Flos Malvae arbor eae). Kwiaty zbiera się stopniowo w miarę zakwitania. Suszy się najszybciej w suszarniach ogrzewanych w temperaturze 30 45. st C. Kwiaty niedostatecznie wysuszone łatwo pleśnieją.
Surowiec zawiera śluzy oraz znaczne ilości barwników antocyjanowych a także garbniki taninowe, gumy, pektyny, ślady olejku.

Napary stosowane są jako środek osłaniający lekko rozkurczający i łagodzący kaszel przy nieżycie oskrzeli oraz zapaleniu błon śluzowych jamy ustnej i gardła. W postaci odwarów kwiat malwy polecany jest przy biegunkach i podrażnieniach żołądka a zewnętrznie do płukania przy zapaleniu migdałków i dziąseł. Rozgotowane liście używane są do kompresów zmiękczających. Kwiat malwy używany jest jako surowiec dostarczający intensywnie czerwonego barwnika stosowanego w przemyśle spożywczym zwłaszcza do podbarwiania win czerwonych.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Biegunka, Kwiaty, M. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.