Melisa lekarska – Melissa officinalis L.

Melisa lekarska – Melissa officinalis L. (pszczelnik lekarski, rojownik lekarski, pszczelnik).
Melisa lekarska, (Melissa officinalis L.)Wieloletnia roślina zielna o silnym cytrynowym zapachu, dorastająca do 30—80 cm, o bardzo rozgałęzionych kłączach. Łodyga wzniesiona, rozgałęziona, czterokanciasta, krótko szaro owłosiona. Liście sercowatojajowate, owłosione, z wierzchu ciemnozielone, spodem jaśniejsze o karbowanych brzegach. Niewielkie, grzbieciste jasnoróżowe lub białe kwiaty zebrane są po 3 – 5 nibyokółki. W Polsce tylko uprawiana, niekiedy dziczeje.

Surowcem są liście — Folium Melissae. Do celów leczniczych ścina się górne części kwitnących pędów od czerwca do września i suszy w suszarniach powietrznych. Po wysuszeniu liście oddziela się od łodyg i przechowuje w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Od starożytności melisa cieszy się wielkim powodzeniem jako lek na depresje, „nerwy" itp. W ziołolecznictwie stosuje się ją głównie ze względu na działanie uspokajające. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Poleca się ją w stanach pobudzenia nerwowego, przy bezsenności, neurastenii, wyczerpaniu nerwowym, nerwobólach, a także nieżytach układu pokarmowego, braku apetytu i nieżytach górnych dróg oddechowych. We Francji polecana jest przy palpitacji serca, przy niestrawności i kłopotach z woreczkiem żółciowym. W medycynie ludowej stosowana jest jako środek przeciwwymiotny u kobiet ciężarnych oraz jako środek mlekopędny.

Napar: 5—10 g melisy zalać szklanką wrzątku i pić 2—4 razy dziennie po 1/4 — 1/2 szklanki. Przeciw dolegliwościom żołądkowym, nerwicowym, miesiączkowym, przy migrenach i bezsenności poleca się nalewkę na winię: 50 g suszonych liści zalać 1 litrem białego wina na 48 godzin. Pić po 2 łyżeczki dziennie.
Siekane licie świeżej melisy są znakomitą przyprawą do zupy owocowej, sosów majonezowych, sałaty, drobiu, ryżu, marynat, grzybów, jaj, cielęciny i twarogu. Natarcie suszonymi lub świeżymi liśćmi melisy ryb morskich łagodzi ich zapach.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Antyseptyczny, Bezsenność, Liście, M, Niestrawność, Uspakajający. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.