Mniszek pospolity – Taraxacum officinale Wigg

Mniszek pospolity – Taraxacum officinale Wigg (dmuchawiec, mlecz, męska stałość).
Powszechnie znana roślina wieloletnia do 15 cm – wysoka o grubym korzeniu, bezlistnej łodydze pustej w środku, zakończonej pojedynczym koszyczku-żółtych języczkowych kwiatów. Liście zebrane w różyczkę, połyskujące, wydłużone. Po przełamaniu którejkolwiek części wydziela się gęsty, biały sok — „mlecz". Występuje pospolicie na przydrożach, łąkach i trawnikach lub też jako chwast w ogrodach.

Surowcem jest korzeń – Radix Taraxaci oraz kwiat Flos Taraxaci. W końcu lata i jesienią wykopuje się korzenie. Do suszenia wybiera się grubsze od ołówka. Po opłukaniu kroi się je na kawałki i suszy w cieniu w podwyższonej temperaturze. W korzeniach występują związki trójterpenowe, nieco garbnika, substancja goryczowa, różne związki cukrowe, np. inulina, kwasy organiczne, sterole. W kwiatach ponadto karetonoidy, nieco olejku lotnego i flawonoidy.

Korzeń mniszka stosuje się jako środek żółciopędny, moczopędny, przeciwskurczowy i poprawiający trawienie, ponadto obniżający poziom cukru we krwi. Korzenie i kwiaty mniszka stosowane są przećw marskości wątroby, w uszkodzeniach wątroby substancjami toksycznymi i antybiotykami, w chorobach dróg żółciowych, niewydolności nerek, skąpym wydalaniu moczu i obrzękach. Także, jako lek goryczowy przy niewystarczającym wydzielaniu soku żołądkowego. Pomocne są w początkach cukrzycy podatnej na leczenie ziołami i właściwą dietą. Sok wyciśnięty z posiekanych liści poprawia przemianę materii oraz działa tak, jak ziele (30—50 kropli soku w kieliszku wody pić 2—4 razy dziennie przed jedzeniem). Sok można zakonserwować w spirytusie.

Napar: łyżeczkę posiekanych korzeni i łyżeczkę kwiatów zalać l i 1/2 szklanki wrzątku. Po 10 min. przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 2—3 razy dziennie.
Z młodych listków mniszka (wczesną wiosną) robi się znakomitą zdrową sałatkę. Liście zalewa się sosem vinaigrette (czosnek roztarty z solą i oliwą) lub śmietaną. Mniszek. można także przyrządzać jak szpinak.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Apetyt, Choroba wątroby, Choroby dróg moczowych, Cukrzyca, Korzeń, Kwiaty, M, Pobudzający wydzielanie soku zoładkowego. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.