Orzech włoski – Juglans regia L.

Orzech włoski (Juglans regia L.)Orzech włoski – Juglans regia L. Drzewo da 25 m. wysokości o szarozielonych gałązkach. Liście nieparzystopierzaste o 5-9 listkach. Listki lancetowate lub eliptyczne do 6-12 cm długie, zaostrzone, całobrzegie, z wierzchu ciemnozielone, połyskujące, spodem jaśniejsze, w kątach nerwów omszone, po roztarciu wydzielają przyjemny zapach. Kwiaty męskie zebrane w kotki, żeńskie w kłębiki. Owocem jest duży pestkowiec do 5 cm długi, otoczony mięsistą, zieloną łupiną, wewnątrz twardą, W Polsce jest powszechnie uprawiany, jako drzewo owocowe. Pochodzi z Azji Środkowej.

Surowcem jest liść – Folium Juylandis oraz owocnia Pericarpum Jaglandis. Oba surowce zawierają juglon i związki pokrewne, dużo garbników, kwas askorbinowy, karotenoidy, olejek eteryczny, flawonoidy i leukoantocyjany.

Nalewka: 30 zielonych orzechów pokroić na ćwiartki, zalać 1 l wódki i pozostawić na kilka tygodni. Nalewkę przechowuje się w ciemnym szkle.
Odwary z liści stosuje się w postaci okładów i przemywań przy trądziku pospolitym i krostowym, zapaleniu opryszczkowym i ropnym skóry, przeciw miejscowemu poceniu skóry (szczególnie przy poceniu się nóg lub rąk), także przy egzemach, liszajach, wrzodach i do płukania przy stanach zapalnych jamy ustnej. Panuje przekonanie, że orzechy wzmacniają potencję.

Napar: 15-20 g sproszkowanych liści zalać 1 1 wrzątku. Po 10 minutach przecedzić. Pić 2-5 razy dziennie po 1/2 szklanki.

Odwar do użytku zewnętrznego: 20-30 g liści lub naowocni zalać 0,5 i zimnej wody. Gotować 15 minut. Po wystudzeniu przecedzić.

W kosmetyce wyciąg z owocni stosuje się do farbowania włosów na kolor brunatny oraz do kąpieli. Z naowocni, korzeni i kory uzyskuje się żółty barwnik. Orzechy pozyskiwane dla smacznych owoców, które wykorzystuje się do wyrobu chałwy. Liście przechowuje się w domu, aby odstraszały owady, które nie lubią tego zapachu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Liście, Owoce, Surowiec zielarski. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.