Ostropest plamisty – Silybum marianum Gaertn.

Ostropest plamisty (Silybum marianum (L.) Gaertner)

Ostropest plamisty (Silybum marianum (L.) Gaertner)

Ostropest plamisty (Silybum marianum (L.) Gaertner)

Gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego: Europa Południowa, Egipt, Izrael, Turcja[2]. Rozprzestrzenił się jako uciekinier z upraw w wielu rejonach świata[2]. W Polsce roślina uprawna, czasami zdziczała (ergazjofigofit).

* Roślina uprawna: uprawiany dla potrzeb przemysłu farmakologicznego (zioło) oraz jako roślina ozdobna.
* Roślina lecznicza:
o Surowiec zielarski : owoce, zawierające do 2-3% sylimaryny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wytwarza się z nich m.in. lek Sylimarol (w postaci pastylek). Można też samodzielnie sporządzać z nich odwar lub nalewkę. Lek ten ma zastosowanie zarówno profilaktycznie (np. podaje się go ludziom pracującym w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu), jak i lecznicze – przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, po żółtaczce, w trakcie leczenia nowotworów. Jest nieszkodliwy nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących.
o Działanie : przeciwzapalne, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, a przede wszystkim odtruwające. Chroni wątrobę przed licznymi truciznami, m.in. takimi, jak: alkohol, dwusiarczek węgla, pestycydy, a nawet truciznami muchomora sromotnikowego.
o Interakcje : Hamuje aktywność CYP i innych enzymów. Prowadzi to do osłabienia działania takich leków jaki metronidazol (o 50%) i indinowir (nieznacznie).
o Zbiór i suszenie : zrywa się owoce po przekwitnięciu i suszy.
* Sztuka kulinarna: z dolnych liści rośliny można przyrządzać zdrowe sałatki.

Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.