Papryka roczna – Capsicum annuum L. (pieprzowiec roczny, pieprz turecki).
Roślina zielna o drewniejącej u nasady łodydze. Liście ogonkowe, jajowate, na końcu zaostrzone. Kwiaty osadzone pojedynczo, rzadziej parami, biało – żółte lub szafiro – fioletowe. Owocem jest jagoda, o twardych ściankach podzielona na 2 lub 3 komory. Wewnątrz, na łożysku osadzone są liczne nasiona. Owoc w stanie dojrzałym ma barwę czerwoną, żółtą lub brązową. Pochodzi z Ameryki tropikalnej, masowo uprawiana jest w wielu krajach, u nas powoli zyskuje popularność.
Surowcem zielarskim są dojrzałe owoce – Fructus Capsici – o kształcie stożkowatym i ostrym palącym smaku. Owoce pieprzowca zawierają aromatyczne aminy, liczne karotenoidy, flawonoidy, olejek lotny, witaminę B2, E i amid kwasu nikotynowego. Spośród uprawianych u nas roślin warzywnych pieprzowiec ma najwięcej witaminy C.
Działa rozgrzewająco i drażniąco, na skórę. Jest stosowany zewnętrznie w postaci mazideł, maści i plastrów w zapaleniu korzonków nerwowych, bólach gośćcowych, nerwobólach, odmrożeniach, pomocniczo w atakach dny, zapaleniu opłucnej. Wewnętrznie w postaci proszków lub pigułek w atonii jelit i żołądka, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, pomocniczo w zaburzeniach krążeniach obwodowego, wzdęciach, zaparciu. Zbyt duże dawki działają drażniąco na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Podczas zbioru należy chronić oczy przed zetknięciem się z owocami. W7yciąg z surowca wchodzi w skład maści Capsilex i plastra Kapsiplast.
Smakowe i pobudzające działanie pieprzowca rocznego, jak również wysoka zawartość witamin i soli mineralnych są podstawą do stosowania go jako pikantnej przyprawy do mięs, zupy pomidorowej, duszonych jarzyn i zapiekanek.
Odmiany papryki pozbawione kapsaicyny (papryki słodkie) są znakomitą jarzyną, którą spożywa się na surowo lub gotowaną czy pieczoną. Mima popularności papryki i jej niewątpliwych zalet, jako bogatego w witaminy warzywa nie powinni spożywać jej chorzy na żołądek, jelita, wątrobę i nerki.