Pięciornik gęsi – Potentilla anserina L.

Pięciornik gęsi – Potentilla anserina L. (srebrnik pospolity, gęsie ziele, drabinki).
Pięciornik gęsi (Potentilla anserina L.)Wieloletnia roślina zielna 15-45 cm wysoka, o wrzecionowatych korzeniach, krótkich pełzających kłączach, zakończonych różyczką liści. Z kątów liści wyrastają cienkie, pełzające, zakorzeniające się w węzłach rozłogi. Liście nieparzystopierzaste z wierzchu zielone, pod spodem srebrzystobiałe. Duże żółte kwiaty wyrastają pojedynczo na długich szypułkach. Roślina występuje pospolicie na przydrożach, śmietniskach, ugorach, trawnikach, miedzach, pastwiskach, łąkach, rowach.

Surowcem jest ziele – Herba Anserinae. W okresie kwitnienia ścina się całe rośliny tuż nad ziemią i suszy w cieniu. Ziele pięciornika zawiera garbniki, flawonoidy, cholinę, substancje goryczowe, kwasy organiczne, śluz, sole mineralne i dużo witaminy C.

Stosuje się w stanach skurczowych macicy, jelit, dróg żółciowych, w zaburzeniach miesiączkowania oraz przy bolesnych miesiączkach, kolce jelitowej, wzdęciach, nieżytach żołądka, braku apetytu. Najczęściej łączy się go z innymi ziołami o podobnym działaniu, W medycynie ludowej stosuje się go przy krwawieniach wewnętrznych, katarach kiszek oraz przy przewlekłych biegunkach, zaburzeniach trawienia i czynności wątroby.

Napar: 10 g ziela zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 10-15 min., a następnie przecedzić. Pić po 1/4-1/3 szklanki 2-3 razy dziennie. Lepiej zrobić napar z pięciornika w połączeniu z glistnikiem jaskółczym zielem, melisą, rumiankiem, majerankiem i kolendrą.

Okłady ze zmiażdżonego ziela pięciornika stosuje się przeciw żylakom i bólom reumatycznym. Młode liście z powodzeniem można dodawać do sałatek lub przyrządzać jak szpinak. Na północy spożywa się także kłącza pięciornika.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Biegunka, Bolesne miesiączkowanie, Choroba wątroby, Niestrawność, Nieżyt żołądka, P, Surowiec zielarski, Ziele. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.