Podagrycznik pospolity – Aegopodium podagraria L.

Inaczej zwany snitka, kozia stopka. gier, giersz. Wieloletnia roślina zielna do 50-90 cm wysoka. o silnym kłączu z długimi podziemnymi rozłogami. liście odziomkowe podwójnie trójdzielne, łodygowe pojedynczo z pochwiastymi ogonkami. Baldachy o 10 – 25 baldaszkach, kwiaty białe, niekiedy różowe. Występuje w wilgotnych lasach, zaroślach, w ogrodach i na przychaciach, na glebach świeżych, próchnicznych. Gatunek bardzo pospolity w całym kraju. Surowcem jest ziele – Herba Podagrariae oraz kłącze – Rhizoma Podagrariae. W surowcu zawarte są olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, różne witaminy i karotenoidy. W okresie owocowania wartość witaminy C i karotenoidów gwałtownie zmniejsza się. W całej roślinie jest dużo soli mineralnych (wapń, potas. mangan).

Ziele i kłącze rośliny stosowane są od dawna w lecznictwie ludowym przeciw podagrze (stąd wywodzi się nazwa), reumatyzmie, a także jako środek przeciwastmatyczny, Zewnętrznie stosuje się przeciw trudno gojącym się ranom. W niektórych okolicach napar z ziela podaje się przy dolegliwościach nerek.

Bardzo polecana jest wiosną bogata w witaminy sałata z podagrycznika. Młode pędy w wielu krajach wykorzystuje się jako warzywo. Najczęściej przyrządza się z nich zupy – purée na bulionie lub dusi się liście i młode pędy z cebulą zeszkloną w oliwie, przyprawiając pieprzem, solą, listkiem bobkowym i świeżymi pomidorami. W niektórych krajach świeże liście wykorzystywane są jako aromatyczna przyprawa do ryb. Liście można też marynować lub kwasić i używać zimą do zup zamiast kapusty.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Astma, Kłącze, Nerki, P, Podagra, Trudno gojące się rany, Zastosowanie, Ziele i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.