Rdest ostrogorzki – Polygonum hydropiper L.

Rdest ostrogorzki – Polygonum hydropiper L. (rdest wodny, pieprz wodny).
Roślina jednoroczna, wysokości 20-70 cm. Łodyga naga, wzniesiona lub podnosząca się, u nasady z wyraźnymi kolankami, często zwłaszcza jesienią czerwonawa. Liście błyszczące, lancetowate, skrętoległe. dolne krótkoogonkowe, górne prawie siedzące. Kwiaty drobne, 4-krotne, różowawe lub zielonkawo-różowe zebrane w szczycie łodygi i osadzone po 1-3 w pachwinach dzwonkowatych podsadek, siedzące, tworze, wąskie, długie przerywane kwiatostany kłosokształtne o zwisającym wierzchołku. Owocem jest brązowy lub czarny orzeszek, z jednej strony prawie płaski, z drugiej wypukły. Świeża rośliną ma ostry, gorzki, pieprzowy smak.

Surowcem leczniczym jest ziele Rdestu ostrogorzkiego (Herba Polygoni hydropiperis). Zbioru surowca dokonuje się w okresie kwitnienia, ścinając górna polowe rośliny z liśćmi i kwiatostanami. Suszy sic w cieniu w temperaturze do 30°C. Należy uważać, by nie pomylić przy zbiorze z innymi gatunkami, na przykład z podobnym morfologicznie rdestem plamistym (Polygonum persicaria), który nie ma piekącego smaku.

Ziele rdestu ostrogorzkiego zawiera rutynę, kwercetynę, garbniki (ok. 4%), olejek eteryczny, kwasy fenolowe, fitosterol. substancje woskowe, kwasy organiczne (mrówkowy, walerianowy, jabłkowy), sole mineralne oraz witaminy C i K.

Ziele rdestu posiada właściwości przeciwkrwotoczne. Używane jest przy krwawieniach z przewodu pokarmowego, z dróg moczowych i przy krwawieniach macicznych.

Napar: 20 g ziela na szklankę wrzątku, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Pić po pół szklanki co 2 godziny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Przeciwkrwotoczny, R, Surowiec zielarski, Ziele. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.