Róża dzika – Rosa canina L.

Róża dzika – Rosa canina L. (róża pospolita, róża polna, róża głogowa, róża cierniowa, szypszyna, nieszpółki, głóg polny).
Krzew do 3 m wysoki, o łukowato wygiętych pędach. Na pędach głównych ma gęsto ułożonę, sztywne i grube kolce, u nasady rozszerzone i spłaszczone. Liście są złożono z 5-7 listków. Listki są jajowatoeliptyczne, pojedynczo łub podwójnie ząbkowane. Kwiaty o płatkach różowych lub białych, 5-krotne, pojedyncze lub zebrane po 3 na szypułkach dłuższych od podsadki. Owoce rzekome koloru czerwonego, powstałe z rozrośniętego dna kwiatowego, otaczają orzeszkowate owoce właściwe, zwane mylnie nasionami. Dojrzewają we wrześniu.

Surowcem zielarskim jest owoc róży – Fructus Rosae. Zbiera się owoce czerwone, twarde bez szypułek. Owoce przejrzałe lub przemrożone, miękkie zawierają znacznie mniej witaminy C. Zbiór owoców należy prowadzić podczas suchej, bezdeszczowej pogody, po obeschnięciu rosy.
Owoce zawierają duża witaminy C (do 1,8%), karotenoidy i ksantofile, niewielkie ilości witaminy A, B1, B2, E i K. związki garbnikowe, cukry i kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy).

Surowiec często używany jest jako lek wielowitaminowy przy diecie wrzodowej, przy osłabieniu czynności przewodu pokarmowego, przy biegunkach, szkorbucie oraz w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Oprócz tego wyciągi z owoców róży działają moczopędnie, polecano są jako lek przy kamicy nerkowej i pęcherzowej, dnie, itp. Działają kojąco na układ nerwowy, należy je przyjmować przy bezsenności i nerwowości.

Odwar: łyżkę owoców róży zalać 2 szklankami wody, gotować 5 minut, odcedzić i odstawić na 12 godzin. Pić 3-5 razy dziennie po pół szklanki odwaru.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Biegunka, Kamica nerkowa, Moczopędny, Owoce, R, Surowiec zielarski, Szkorbut. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.