Śliwa tarnina – Prunus spinosa L.

Śliwa tarnina – Prunus spinosa L. (tarnina, cierniak, ciarki, korcippka, tarka, tarń, ciernie czarne, żarnośliwa).
Krzew wysokości 1-3 m lub mała drzewko dochodzące nieraz do 6 m wysokości, silnie rozgałęzione, z licznymi mocnymi cierniami na końcach bocznych gałązek drugiego rzędu. Młode pędy są miękko owłosione, roczne – barwy brązowej, starsze ciemniejsze. Liścia eliptyczne lub podłużnie eliptyczne, brzegiem karbowano-piłkowane, z wierzchu nagie, matowe, spodem omszone. Kwiaty białe lub zielonawobiałe, pojedyncze. Owocem jest pestkowiec, barwy ciemnogranatowej, pokryty woskowym nalotem. Występują na skrajach lasów, miedzach, przydrożach tworząc gęste, zwykła niskie zarośla, a także w lasach liściastych i iglastych.

Surowcem zielarskim jest kwiat tarniny (Flos Pruni spinosae) oraz owoc tarniny (Fructus Pruni spinosae). Zbiera się kwiaty świeżo rozkwitłe w dni bezdeszczowe i po obeschnięciu rosy. Suszyć należy szybko w temperaturze podwyższonej do 85° C. Owoce zbiera się w pełni dojrzałe (październik, listopad). Suszyć należy w suszarniach ogrzewanych, podnosząc stopniowo temperaturę do 600C. Kwiat po wysuszeniu powinien mieć barwę białą z lekkim szarawym odcieniem, owoce prawie czarną.
Surowce zawierają flawonoidy (kemferoi, kwercetynę), garbniki, woski, cukry, sole mineralne. W owocach występują także glikozydy, pektyny, kwasy organiczne (jabłkowy), czerwony barwnik, witamina C i prowitamina A.

Kwiaty tarniny mają właściwości moczopędne, napotne, tzw. czyszczące krew, lekko przeczyszczające. Naparu i kwiatów używa się przy zaparciach, zaburzeniach żołądkowych, a także stanach zapalnych i nieżytowych jamy ustnej, gardła i krtani. Poleca się je również przy kamicy nerkowej, nieżycie dróg moczowych i upławach. Odwary z owoców stosuje się przy przewlekłych biegunkach, zapaleniu błon śluzowych przewodu pokarmowego i nieżycie narządów rodnych. Z owoców tarniny przyrządza się konfitury, soki, kompoty, wina i nalewki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Kwiaty, Moczopędny, Napotny, Niestrawność, Nieżyt gardła, Nieżyt żołądka, Owoce, S, Surowiec zielarski. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.