Tarczownica islandzka – Cetraria Islandica (L.) Ach. (płucnica islandzka)

Tarczownica islandzka – Cetraria Islandica (L.) Ach. (płucnica islandzka)
Płucnica jest porostem, czyli organizmem złożonym z grzyba i żyjącego a nim glonu. Zewnętrzne warstwy plechy zbudowane tą ze strzępek grzyba, w warstwie wewnętrznej pomiędzy nitkami grzyba umieszczone są okrągłe komórki glonu. Tarczownica tworzy kępkowate skupienia. Jej listkowato – krzaczkowata plecha wyrasta do wysokości 5 cm.

Występuje w suchych borach sosnowych na podłożu piaszczystym i próchniczym, czasami na wrzosowiskach lub skałach. Jest dość pospolita na całym niżu i w górach, jednak systematycznie wyniszczana przez zbieraczy. Podlega częściowej ochronie, toteż jej zbiór może odbywać się jedynie za zezwoleniem wojewódzkiego konserwatora przyrody.

Surowcem zielarskim jest wysuszona plecha – Lichen islandicus. Tarczownicę zbiera się przez cały rok, najlepiej latem, w czasie, gdy nie ma opadów. Suszy się w temperaturze pokojowej. Surowiec zawiera liczne polisacharydy (licheniną, Izolicheninę), kwasy porostowe i sole mineralna.

Tarczownica działa osłaniające, powlekające, przeciwskurczowo, przeciwwymiotnie, pobudzająco i wzmacniająco oraz bakteriobójczo, a także przeciwpotnie. Obecnie stosuje się w stanach nieżytowych górnych dróg oddechowych i żołądka, zapaleniu gardła i jamy ustnej, suchym kaszlu i pomocniczo przy uszkodzeniu śluzówki przewodu pokarmowego, owrzodzeniu żołądka i jelit. Również w celu pobudzenia wydzielania soku żołądkowego i pobudzenia apetytu. Poleca się także przy wymiotach oraz w okresie rekonwalescencji dla wzmocnienia organizmu. Dawniej tarczownicę powszechnie wykorzystywano do leczenia gruźlicy, zanim nie zastąpiono jej skuteczniej i szybciej działającymi specyfikami chemicznymi.

Wywar: 10-30 g sproszkowanego surowca zalać 1 litrem wody i gotować aż do uzyskania objętości 800 ml. Podawać 1 – 2 łyżek 2 – 3 razy dziennie.

Tarczownica wchodzi w skład wielu gotowych mieszanek ziołowych. Dawniej płucnicę dodawano w czasie głodu do chleba.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Nieżyt gardła, Nieżyt oskrzeli, Surowiec zielarski, T. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.