Tasznik pospolity – Capsella bursa-pastoris L.

Tasznik pospolity – Capsella bursa-pastoris (L.) Med. (taszka, tobołki pastusze, gryczka, sumki pastusze, pastewne ziele, bydelnik, kaletnik, kaletka pasterska, kaszka).
Roślina roczna lub dwuletnia dorastająca do 10-50 cm, o gałęziastej, ulistnionej łodydze. Występuje na polach, przydrożnych miedzach, nieużytkach, przychaciach. Gatunek bardzo pospolity.

Surowcem leczniczym jest ziele – Herba Bursae pastoris (Herba Capsellae), Zbiera się w początkach kwitnienia ścinając roślinę wraz z liśćmi rozetowymi.

Surowiec działa przeciwkrwotocznie, pobudzająco na mięsień macicy oraz obniża ciśnienie krwi, a także słabo moczopędnie. Surowiec stosuje się przede wszystkim w nadmiernych krwawieniach miesięcznych, krwotokach macicznych (przyjmować w porozumieniu z lekarzem), przy krwawieniach w przewodzie pokarmowym oraz przy często powtarzających się krwotokach z nosa. Zewnętrznie używa się przy egzemach. Nie działa w krwawieniach płucnych. W medycynie tybetańskiej i chińskiej jest ważną rośliną leczniczą, stosowaną przeciw biegunkom oraz chorobom oczu, jako środek wzmacniający. Leki przyrządza się tylko na zimno.

Macerat: 1 łyżkę ziela tasznika zalać szklanką letniej, przegotowanej wody. Po 5 godzinach odcedzić. Pić 3-5 razy dziennie po pół szklanki.

Wyciąg z dodatkiem krwawnika: po jednej łyżeczce lub krwawnika i tasznika przygotować i przyjmować jak wyżej.

Sok: 10 dkg ziela przemleć przez maszynkę do mięsa i wycisnąć sok. Pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.

W Niemczech i Austrii z tasznika przyrządza się zupy, jarzynę i sałatki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Surowiec zielarski, T, Ziele. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.