Tatarak zwyczajny – Acorus calamus L.

Tatarak zwyczajny – Acorus calamus L. (kalamus, łącz, łobuzie, lepiech, bluszcz, ajer, szczwar, szuwar, tatarskie ziele, tatarczuch).
Roślina wieloletnia, dorastająca do 60 -120 cm, rozmnażającą się u nas wegetatywnie. Gatunek rozproszony, dość pospolity. Pochodzi z Azji Środkowej.

Surowcem zielarskim jest kłącze – Rhizoma Calami. Kłącza powinno się zbierać wiosną. W kłączach występuje olejek lotny, gorzkie substancje, nieco garbników, cholina i kwas askorbinowy.

Surowiec pobudza wydzielanie soku żołądkowego i działa wiatropędnie, zapobiega kolce jelitowej oraz działa bakteriostatycznie. Ostatnie badania potwierdzają działanie uspokajające i hipnotyczne. Indianie kanadyjscy jedli kłącza tataraku przeciw zmęczeniu, dla mobilizacji organizmu przed dużym wysiłkiem fizycznym, przeciw bólowi głowy, czy zębów oraz przy dychawicy oskrzelowej. Surowiec stosuje się w zaburzeniach trawiennych (niestrawności, bezsoczności, w stanach zapalnych i nieżytach w przewodzie pokarmowym, kolce jelitowej, wzdęciach, uczuciu pełności po posiłkach, owrzodzeniu żołądka). Zaleca się także tatarak, jako środek wzmacniający, przywracający sprawność fizyczną u osób starszych, rekonwalescentów po chorobach i operacjach, po ciężkim wysiłku fizycznym. W Indiach od dawna kłącze tataraku stosuje się do leczenia różnych zaburzeń psychicznych, np. histerii, neurastenii. Zewnętrznie płukanki z tataraku można stosować przy bólu gardła i zapaleniu śluzówki jamy ustnej. Olejek tatarakowy wciera się dla uśmierzenia bólu przy gośćcu i rwie kulszowej.

Napar:1 łyżkę kłącza zalać szklanką wrzątku. Po 10 minutach odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie przed jedzeniem po pół szklanki. Żucie Kłącza tataraku łagodzi ból zębów.
Dawniej na liściach tataraku pieczono chleb. Kłącze ma zastosowanie do wyrobu środków kosmetycznych oraz produkcji likieru.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Antyseptyczny, Dolegliwości żołądkowe, Działanie uspokajające, Kłącze, Surowiec zielarski, T, Trawienie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.