Winorośl właściwa – Vitis vinifera L.

Winorośl właściwa – Vitis vinifera L.
Krzew pnący się do 10 m, o bruzdkowanej korowinie, brunatnych gałązkach. Liście pojedyncze 3 – S klapowe, 5-kątne lub okrągławo sercowate o grubo ząbkowanych klapach. Blaszki liściowe pod spodem obficie owłosione. Kwiaty żółtozielone, pachnące. Owocem jest jagoda zielona lub fioletowa. W Europie znana jest z uprawy od kilku tysięcy lat, W Polsce jest niekiedy uprawiana w ogrodach. Pochodzenia winorośli nie jest znane.

Surowcem leczniczym jest owoc – Fructus Vitis i liść – Folium Vitis viniferae. Sok z owoców zawiera oprócz cukru, pektyny, pentozany, witaminy C, B1, B2, B6, B12, P, PP i kwas foliowy, sole potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu i kobaltu. Skórka zawiera barwniki antocjanowe i garbniki, glikozyd i olejek eteryczny.

Owoce działają moczopędnie, lekko przeczyszczająco i napotnie. Zalecane są w astmie oskrzelowej, niedokrwistości, nieżycie przewodu pokarmowego (nerwicach czynnościowych, przy nadkwasocie i zaparciach), zaburzeniach przemiany materii, żylakach odbytu, chorobach wątroby i nerek, wyczerpaniu nerwowym, podagrze i zatruciach. Nalewki i odwary z liści stosuje się przy anginie do płukania gardła oraz okładów i obmywań przy chorobach skórnych. Liście winorośli przyśpieszają gojenie się ran i wrzodów. Wino gronowe jest cenione nie tylko przez smakoszy, ale i dietetyków. Odznacza się ono działaniem bakteriobójczym, wzmacniającym i moczopędnym. Spożywane w niewielkich ilościach sprzyja obniżeniu choresterolu we krwi, jest środkiem wykrztuśnym oraz regulującym ciśnienie krwi. Preparaty z winorośli podaje się przy dużej utracie krwi, po zapaści i szoku.

W krajach obfitujących w winogrona poleca się 1 – 1,5 miesięczną kurację. Codziennie spożywa się do 2 kg winogron i lekkie potrawy, bez surowego mleka, innych owoców, alkoholu i wód mineralnych. Winogrona polecane są przy cukrzycy, otyłości, chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego, chorych zębach, ropniach na płucach, niewydolności serca i nadmiernej fermentacji w jelitach.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Owoce, Surowiec zielarski, W. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.