Ziemniak – Solanum tuberosum L.

Ziemniak – Solanum tuberosum L. (psianka ziemniak, kartofel, pantufka).
Powszechnie znana bylina, na końcach podziemnych rozłogów wytwarzająca bulwy (przekształcone łodygi). Ponieważ bulwy są nieodporne na mróz, ziemniak uprawiany jest u nas jako roślina jednoroczna. W dworskich ogrodach w XVI wieku uprawiano tę roślinę, jako ozdobną. Pochodzi z Peru. W Europie uprawiany jest od XVI, XVII w.

Surowcem leczniczym są bulwy. Zawierają one trujący glikoalkaloid – solaminę rozkładającą się podczas gotowania, czy pieczenia, także trochę witaminy B1, B2, B6, D, PP, K, E, U, C i karotenoidy, sole wapnia, fosforu, potasu i nieco żelaza.
W miarę przechowywania bulw zmniejsza się ilość witaminy C. Główną masę bulw oprócz wody, stanowi skrobia. W naszych warunkach połowę dobowego zapotrzebowania na witaminę C mogą pokryć ziemniaki.

W lecznictwie ludowym tarte surowe ziemniaki stosuje się do okładania poparzonej skóry, przy egzemach i innych chorobach skóry. Surowe pokrojone bulwy przykłada się na bolące miejsca, np. przy bólu głowy. W przypadku bólów gardła stosuje się cieple okłady z gotowanych ziemniaków. Kąpiele w wywarze z ziemniaków stosuje się przy egzemach. Wdychaniem par ulatniających się podczas gotowania ziemniaków leczy się nieżyt górnych dróg oddechowych. Duża zawartość potasu powoduje, że ziemniaki działają moczopędnie. Dlatego też wchodzą w skład diety dla chorych na serce i nerki. Sok z surowych bulw stosuje się często do leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Zamiast przepisu na miksturę – kilka uwag o gotowaniu ziemniaków. Najlepiej gotować je szybko, w niezbyt dużej ilości wody (powinno jej być tyle, by wszystka wyparowała), gdyż cenne witaminy i związki wypłukują się podczas gotowania. Wywar z ziemniaków należy dodawać do zup i sosów. Bulwy należy obierać jak najcieniej, aby nie wyrzucić do śmieci większości białek i witamin, które są właśnie tam zgromadzone. Kilka plastrów ziemniaka można dodać do gotowania przesolonej potrawy dla poprawienia smaku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Bulwa, Choroba nerek, Egzema, Oparzenia, Surowiec zielarski, Z. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.