Żurawina błotna – Oxycocus quadripetalus Gilib.

Żurawina błotna – Oxycocus quadripetalus Gilib. (borówka żurawina).
Zimozielony półkrzew o pełzających łodygach od 15 do 80 cm długich. Owocem jest czerwona, kulista jagoda o bardzo kwaśnym smaku. Występuje coraz rzadziej na torfowiskach wysokich i w borach bagiennych.

Surowcem jest owoc żurawiny – Fructus Oxycocci. Zebrane jesienią można długo przechowywać bez zabiegów konserwujących dzięki zawartości kwasu benzoesowego i chinowego. Zamrożone owoce można przechowywać nawet do 2 lat. Owoce żurawiny zawierają oprócz dwóch wymienionych substancji dużo cukrów, kwas cytrynowy i urosolowy, pentozany, witaminę C, sole jodu i inne mikroelementy i garbniki katechinowe.

Sok żurawin stosowany jest w medycynie ludowej do leczenia infekcyjnych chorób dróg moczowych. Badania wykazały, że sok z żurawin wzmacnia działanie antybiotyków i sulfonamidów podawanych przy stanach zapalnych układu moczowego. Ponadto sok z żurawin i napary z suszonych owoców poleca się przy awitaminozie oraz przy przemęczeniu, jako środek orzeźwiający. Owoce wzmagają funkcje żołądka i jelit. Sok zapobiega tworzeniu się niektórych rodzajów kamieni w nerkach, zaleca się go także przy jaskrze. Ponadto działają pobudzająco na trzustkę. W medycynie ludowej żurawiny w postaci soków, syropów, dżemów i kisielu, na surowo są popularnym środkiem na obniżenie ciśnienia krwi. Sok i napar z liści stosuje się przy niedokwasocie żołądka, a także jako środek przeciwgorączkowy. Żurawin nie powinny spożywać osoby cierpiące na ostre stany zapalne żołądka i jelit.

Żurawin dodaje się do kiszenia kapusty oraz jako przyprawę do mięsa, ryb, sałat (zamiast cytryny). Z liści można sporządzać herbatę. Barwnik z owoców nadaje się do barwienia produktów spożywczych.

W wielu krajach uprawiana jest żurawina wielko-owocowa (Oxycocus macrocarpus) na specjalnie uprawianych torfowiskach. Ma ona podobne działanie jak żurawina błotna.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Alfabetyczny spis roślin, Owoce, Surowiec zielarski, Z. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.