Jeśli potrzebujesz żurku śląskiego w butelce, zobacz tu.
Ostatnio z rzadka już zjadamy obiady złożone z dwóch posiłków. Z powodu chronicznego braku czasu, co wywołuje pragnienie szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając potrawy, które kiedyś oferowane były zwykle jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeśli osobiście gotujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz gospód z polską kuchnią, a także są obowiązkowo stawiane na stołach podczas świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.
Żurek to nie barszcz biały – główne różnice
Jeżeli spyta się obywatela polski o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób wręcz nie wie, że to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, barszcz biały natomiast – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie wszystko, co dzieli te zupy, choć trzeba dobitnie zaakcentować, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem wprawy kucharza oraz jego osobistych upodobań. Co jednak da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego na ogół dodaje się więcej włoszczyzny oraz grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej skomplikowane, bo w ramach tej grupy zup można wymienić 3 typy:
– gęsty, kwaśny żur gotowany najczęściej z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z ziemniakami;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Nie ma potrzeby przygotować samemu zakwasu na żurek i barszcz biały
Przygotowanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy nie jest trudne, jednak nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. Na portalach kulinarnych przeczytać można mnóstwo przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Stosując jednakże domowy zakwas powinno się zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego, jeżeli chęć np. na żurek najdzie was znienacka, polecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym przygotujemy smaczny biały barszcz i żurek staropolski czy też śląski.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]