Zamów sól himalajską na superbutelki.pl.
Składnikiem koniecznym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości ma sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu powinno się ich używać w kuchni?
Właściwości różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 gramów dziennie) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, czyli pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, takich jak cynk, wapń czy potas, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o wysokim poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią potasu, cynku czy wapnia, innymi słowy składników koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]