Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Więcej o kapuście kiszonej bez konserwantów na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Charakterystyczny smak kwaszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią polskiej kuchni. Jest ona składową licznych dań i każdy Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność.

Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych witamin czy minerałów

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bo te dwie nazw stosuje się na zmianę, to jeden z tych produktów żywnościowych, które wynaleziono w wyniku poszukiwania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne magazynowanie pożywienia. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez kilka miesięcy. Kiedyś konsumowanie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić konieczne składniki odżywcze czy witaminy, których pozyskanie zimą było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A warto zaznaczyć, iż w kiszonej kapuście jest sporo substancji ważnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B6, B1). Co więcej, kiszona kapusta to źródło między innymi magnezu, błonnika pokarmowego i żelaza. Równocześnie to żywność niskokaloryczna, w związku z tym rekomenduje się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.

W jakich daniach wykorzystuje się kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się zarówno w przystawkach do potraw, jak i jako kluczowy ich element. Nieprzetworzoną przeważnie spożywa się ją w postaci surówki z posiekaną cebulką i tartą marchewką, która pasuje do potraw z ryb i ziemniaków, a czasami na słodko – oprószoną odrobina cukru. To też składnik, który rewelacyjnie harmonizuje z grzybami i mięsem, więc używa się jej w nadzieniu do pierogów, łazanek czy krokiecików. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie powstałyby ukochane polskie dania – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy albo bigosu.

Generalnie każdy szef kuchni posiada własny sposób na kapustę kiszoną, jednakże w dzisiejszych czasach sporadycznie kisi się ją w domu, bo nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na czas zimy. Kapustę kiszoną w małych i większych opakowaniach bez przeszkód kupić można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: