Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

Sprawdź, gdzie kupić ogórki kiszone.

W sałatce, w zupie, na kanapce lub w formie surówki do drugiego dania – ogórki kwaszone w polskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite.

Jak zrobić ogórki kwaszone?

Ogórki kwaszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest niezmiernie proste. Stosuje się do tego duże gliniane garnki albo drewniane beczki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką, a następnie kładzie się je na co najmniej 14 dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do spożycia ogórków już po paru dobach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W podstawowym recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się czosnek i koper, aczkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można urozmaicić także innymi dodatkami, np. cząstkami marchwi, liśćmi czarnej porzeczki czy ziarnami pieprzu. Oczywiście nie każdy ma czas czy też dostatecznie miejsca w kuchni, by na własną rękę przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada też spiżarkę lub piwnicę, w której może przetrzymywać żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż jest się zmuszonym odmówić sobie jedzenia kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach z rączką czy w woreczkach foliowych, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.

Jakie witaminy i minerały znajdują się w ogórkach kwaszonych?

Od setek lat powszechnie wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie wpływają na ludzki układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, gdyż wraz z kiszonkami spożywamy pożyteczne kultury bakterii, które pozytywnie oddziaływają na florę jelit i obniżają ich pH, wspierając w ten sposób trawienie. Jednak na tym nie koniec! Ogórki kwaszone nie są kaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminę D, E i C, witaminy z grupy B oraz niemało składników odżywczych niezbędnych do właściwego działania organizmu, jak wapń, żelazo, magnez, cynk czy sód. A co z sokiem z ogórków kiszonych? O ile nie przeszkadzają cierpkie smaki, zalecamy nie wyrzucać go po zjedzeniu kwaszonek, tylko użyć go do zupy ogórkowej albo wypić, bowiem w trakcie kiszenia mikroelementy przechodzą po trosze do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: