Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Szukasz soku z buraków kiszonych? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od wieków w rodzimej kuchni korzysta się z kwaszonek. Ostatnio jednakże często wspomina się również ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach sklepowych w działach z przetworami.

Obniża poziom choresterolu i podnosi odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał bodaj większość z nas. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty często dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niesłychanie zdrowy, chociaż nie wszystkim smakuje. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to znakomite źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy A, C, E oraz B3, a także liczne minerały, jak m.in. sód, magnez oraz żelazo. Wielu ludzi miewa problem z przywyknięciem do kwaśnego smaku tego soku, lecz zaleca się pić go systematycznie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a przez to może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co podnosi odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty poleca się też osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego produktu nie warto nadużywać – wystarczy pić mniej więcej 250 ml soku na dzień.

Sok z kwaszonych buraków jest równie zdrowy!

Innym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni i który spożywamy też jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność: poprawia koncentrację, zapobiega zatwardzeniom, a równocześnie obniża ciśnienie. Choć buraki charakteryzują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez cukrzyków. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem lub schorzeniami nerek, jak również paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, by przyrządzać soki z kwaszonych warzyw samemu, możesz zakupić je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie wprost na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, że soki tego rodzaju powinno się przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: