Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą podajemy zwykle w czasie Wigilii lub ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których zwyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako uzupełnienie do wielu dań.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, ale także wyborna przekąska
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość pożywnym daniem. Lecz właśnie jego nieco słodki, a równocześnie kwaskowy aromat sprawia, że znakomicie łączy się on z różnorodnymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – jedni przedkładają jajo na twardo, ziemniaki oraz plastry kiełbasy, pozostali wrzucają do niego pierogi z grzybami, kapustą czy też mięsem. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, lecz również pyszna przekąska lub kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do drożdżówki z kapuścianym farszem lub chrupiącego krokieta z grzybami.
Trzeba zaznaczyć, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt kaloryczną, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany. Danie to uznawane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, toteż poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Natomiast ze względu na to, że bazą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym nierzadko je się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.
Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – przygotuj samodzielnie albo kup
Nie istnieje jeden przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz korzysta ze swoich ulubionych dodatków i inaczej doprawia tę potrawę. Niektórzy uwielbiają barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu, inni wsypują do niego nieco cukru, żeby zaakcentować naturalny słodki aromat buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo ma więcej pożytecznych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przygotowywać na własną rękę, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa co najmniej siedem dni. Jeśli jednak raptownie nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz gotowy zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie albo przez internet.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]