Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Dowiedz się więcej o food pairing.

Wprawdzie jesteśmy przyzwyczajeni do szablonowych połączeń smakowych, nie oznacza to, iż parowanie ze sobą produktów, które na pozór w ogóle się wykluczają, nie może przynieść intrygujących i, co najważniejsze, smacznych wyników. Odkrywamy to raz za razem. Duży wpływ na nasz smak miało naturalnie otwarcie się na odmienne tradycje kulinarne, a także możliwość kupna nieobecnych dotąd w Polsce artykułów. Dzięki temu chociażby kombinacja mięsa z egzotycznych owocami rzadko już zaskakuje. Ci, którzy rozsmakowali się w takich niespotykanych fuzjach aromatów częstokroć podejmują swoje doświadczenia i na własną rękę próbują coraz to bardziej nietuzinkowych zestawień. Aby te aczkolwiek dały wyczekiwane wyniki, należy przedtem wyposażyć się w kulinarną wiedzę.

Food pairing – mieszanie aromatów w harmonijną, niezwykłą całość

Jeśli pragniemy, by nasze kulinarne poszukiwania istotnie okazały się źródłem uniesień i umożliwiały odnalezienie nowych smakowych doznań, powinno się postępować zgodnie z normami obowiązującymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, w rzeczy samej, są tylko instrukcjami, o których należy pamiętać, aby aromaty mieszają się w zgodną, chociaż nieprzeciętną całość. Dobrze zrobimy, jeśli przyswoimy sobie food pairing. Tak nazywa się się umiejętność zestawiania ze sobą smaków, które ogólnie uchodzą za zupełnie ze sobą niewspółgrające. Wszelkie wytyczne food pairingu są jednakże bardzo przemyślane, a u ich podstaw leży szeroka wiedza z dziedziny biochemii, dotyczącą zwłaszcza zawartości poszczególnych substancji w stosowanych produktach. Food pairing nie dotyczy tylko posiłków, ale również napojów (w tym wysokoprocentowych).

Food pairing. Czy każdy może się tego nauczyć?

Do opanowania food pairingu potrzebne są wyczucie i spora wyobraźnia, aczkolwiek to nie one będą najważniejsze. Znacznie bardziej liczy się znajomość zawartości poszczególnych substancji w komponentach potraw, a także tego, jak reagują one z pozostałymi związkami. Wobec tego rozsądną decyzją będzie wzięcie udziału w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez doświadczonego szefa kuchni – zwłaszcza, że podzielenie się podstawową wiedzą trwa nie dłużej niż kilkanaście godzin.

Dane kontaktowe:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]

Post Author: