Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu powróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, dotychczas mniej znane warzywa i owoce. Pisząc o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kefir, kombucza albo wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te […]

Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Charakterystyczny smak kwaszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią polskiej kuchni. Jest ona składową licznych dań i każdy Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność. Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych witamin czy minerałów Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bo te dwie nazw stosuje się na zmianę, to jeden […]

Kapsułki do ekspresu Dolce Gusto – można kupić ich zamienniki

Ekspresy z systemem Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w krajobraz naszych kuchni. Urzekła nas nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do aromatycznych gatunków kawy. Konesery tego napoju z czasem zrozumieli, że nie chcą się ograniczać tylko do propozycji jednego producenta, więc na rynku błyskawicznie powstał […]

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Ostatnio z rzadka już zjadamy obiady złożone z dwóch posiłków. Z powodu chronicznego braku czasu, co wywołuje pragnienie szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając potrawy, które kiedyś oferowane były zwykle jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeśli osobiście gotujemy […]

Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka

Od wieków w rodzimej kuchni korzysta się z kwaszonek. Ostatnio jednakże często wspomina się również ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach sklepowych w działach z przetworami. Obniża poziom choresterolu i podnosi odporność organizmu – sok z kiszonej […]

Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

W sałatce, w zupie, na kanapce lub w formie surówki do drugiego dania – ogórki kwaszone w polskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bowiem kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite. Jak zrobić ogórki kwaszone? Ogórki kwaszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest niezmiernie proste. Stosuje się do […]

Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą podajemy zwykle w czasie Wigilii lub ważnych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których zwyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako uzupełnienie do wielu dań. Barszcz czerwony – zdrowa […]

Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Wprawdzie jesteśmy przyzwyczajeni do szablonowych połączeń smakowych, nie oznacza to, iż parowanie ze sobą produktów, które na pozór w ogóle się wykluczają, nie może przynieść intrygujących i, co najważniejsze, smacznych wyników. Odkrywamy to raz za razem. Duży wpływ na nasz smak miało naturalnie otwarcie się na odmienne tradycje kulinarne, a także możliwość kupna nieobecnych dotąd […]

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Od szybkiego rozwoju przemysłu spożywczego, który trwa od zeszłego wieku, produkty spożywane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać różnymi związkami przedłużającymi ich żywotność. Jednak razem z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, ostatnio coraz chętniej szukają oni wyrobów wytworzonych z eko żywności. Żywność […]